Stalno predstavništvo RS pri mednarodnih organizacijah na Dunaju /Novice /
20.09.2009  

OVSE proti trgovini z ljudmi

Dunaj, 14. in 15. septembra 2009 - Na Dunaju je potekala tradicionalna konferenca OVSE zavezništva proti trgovini z ljudmi o preprečevanju modernega suženjstva »Prevention of Modern Slavery: An Ounce of Prevention is Worth a Pound of Cure«.
Konferenco je organizirala posebna predstavnica OVSE za boj proti trgovini z ljudmi Eva Biaudet, na njej pa je sodelovalo več kot 300 udeležencev - predstavnikov držav ter mednarodnih in nevladnih organizacij. Slovenija je v okviru konference razdelila Poročilo o delu Medresorske skupine za boj proti trgovini z ljudmi za leto 2008.
V otvoritvenem delu je udeležence prek video konference pozdravila državna sekretarka ZDA Hilary Clinton, ki je podprla aktivnosti OVSE na področju boja proti trgovini z ljudmi ter države pozvala, da okrepijo svoje delovanje na tem področju. Medtem ko je E. Biaudet v svojem nagovoru poudarile glavne izzive delovanja: večje sodelovanje med mednarodnimi organizacijami, posledice finančne svetovne krize, bolj usmerjene aktivnosti v primeru rizičnih skupin, zbiranje natančnih podatkov ter posebna zaščita otrok. Pozornost je namenila tudi vlogi medijev v boju proti trgovini z ljudmi in njihovi odgovornosti glede oglaševanja.
Ob robu konference so si udeleženci lahko ogledali z Emmy nagrajen dokumentarni film »Sex Slaves« režiserke R.E. Bienstock in razstavo fotografij romunske umetnice D. Popa.