Stalno predstavništvo RS pri mednarodnih organizacijah na Dunaju /Novice /
25.09.2009  

OVSE seminar o pregledu dokumentov o SALW

Dunaj, 22. september 2009: OVSE Forum za varnostno sodelovanje je na Dunaju 22. in 23. septembra 2009 organiziral dvodnevni seminar o pregledu OVSE dokumentov o lahki in osebni oborožitvi (SALW).  Seminarja se je udeležilo preko190 udeležencev iz 56 sodelujočih držav OVSE, predstavniki Nata, Združenih narodov ter ostalih mednarodnih in nevladnih organizacij. Seminarja so se iz Slovenije udeležili predstavniki Ministrstva za zunanje zadeve, Ministrstva za obrambo in Mednarodne ustanove za razminiranje in pomoč žrtvam min (ITF).

Veliko število udeležencev dokazuje, da države namenjajo nadzoru nad oborožitvijo posebno pozornost. Namen seminarja je sicer bil pregled OVSE dokumentov, ki se nanašajo na poročanje, uničevanje, proizvodnjo in kontrolo SALW. Predvsem pa je bil namen izmenjati izkušnje, ki jih imajo države pri nadzoru oborožitve, še bolj pa soočanju  z izzivi.

Osrednji govornik na seminarju je bil veleposlanik Pablo Macedo, predsedujoči bienalnemu srečanja ZN o programu aktivnosti o SALW. Predsedujoči Foruma za varnostno sodelovanje VP VB pri OVSE I. Cliff je poudaril, da je OVSE Dokument o SALW eden od ključnih dokumentov v OVSE regiji, kjer se nahaja veliko število proizvajalcev in prodajalcev SALW. OVSE ostaja po pobudah in odločitvah ena vodilnih regionalnih organizacij s tega področja, so ugotovili udeleženci seminarja. Slovenija je  na tem področju ena aktivnejših držav v OVSE, med drugim je za uničevanje presežkov SALW v Tadžikistanu donirala 40,000 EUR.

Več o OVSE in SALW lahko najdete v članku SALW in OSCE Area na strani  http://maic.jmu.edu/journal/13.1/index.htm