Stalno predstavništvo RS pri mednarodnih organizacijah na Dunaju /Novice /
24.03.2011  

Na Dunaju zaseda Komisija Združenih narodov za droge

Dunaj, 24. marca 2011 - Na Dunaju poteka 54. letno zasedanje Komisije ZN za droge (CND), na katerem sodelujejo številni visoki predstavniki držav, strokovnjaki ter predstavniki mednarodnih in nevladnih organizacij. Slovensko delegacijo vodi stalni predstavnik pri OZN na Dunaju veleposlanik Aleksander Geržina, na strokovni ravni pa državo zastopa Jože Hren, koordinator medresorske skupine za droge z Ministrstva za zdravje. Zasedanju predseduje Češka, Slovenija je v vlogi predsedujoče vzhodno evropski skupini.

Slovenija je na konferenci predstavila svoje izkušnje na področju regionalnega sodelovanja z državami Zahodnega Balkana in izvajanje bilateralnih programov za tehnično pomoč. Opozorila je na velike zasege predhodnih snovi za proizvodnjo heroina (anhidrid ocetne kisline) v Sloveniji, ki so rezultat uspešnih dolgoročnih akcij policije in so pomemben dosežek v svetovnem merilu.

Izvršni direktor UNODC Jurij Fedotov je uvodoma opozoril na trgovanje z drogami in odvisnosti od drog v svetu. Poudaril je potrebo po boljšem uresničevanju obstoječih mednarodnopravnih predpisov ter uravnoteženem pristopu na tem področju. Zavzel se je za tesnejše regionalno sodelovanje, predvsem v boju proti trgovini z drogami iz Afganistana in  Zahodne Afrike. UNODC bo po njegovih besedah nadaljeval prizadevanja za zmanjšanje povpraševanja po drogah in njihove ponudbe.

Udeleženci zasedanja so se seznanili z letnim poročilom o položaju na področju prepovedanih drog v svetu, ki ugotavlja, da droge še vedno predstavljajo javno-zdravstveni problem v številnih državah.  Zaradi trgovanja in korupcije pa so tudi grožnja  varnosti. Izpostavljeno je bilo pomanjkanje dostopnosti opiatov v medicinske namene - omenjene snovi, ki služijo blaženju bolečin, so namreč dostopne samo 20-tim odstotkom prebivalstva. Strokovnjaki so opozorili tudi na nove snovi iz skupine prepovedanih drog na tržišču, kot so sintetični kanabinoidi, mefedron in nekatera zelišča, ki imajo psihoaktivne lastnosti.

V razpravi je 17 resolucij s področij boja proti drogam in dela UNODC na tem področju, ki naj bi jih sprejeli ob zaključku zasedanja. Konferenca predstavlja tudi pomemben forum za civilno družbo in je priložnost za izmenjavo mnenj in sodelovanje med predstavniki vladnih in nevladnih organizacij.