Stalno predstavništvo RS pri mednarodnih organizacijah na Dunaju /Novice /
14.01.2011  

Litva predstavila program dela v letu 2011

Dunaj, 13. januarja 2011 – Minister za zunanje zadeve Litve Audronius Ažubalis, ki letos predseduje OVSE, je na zasedanju Stalnega sveta predstavil prednostne naloge v letu 2011. Med najpomembnejšimi je poudaril teme človekove dimenzije in reševanje zamrznjenih konfliktov v Gruziji, Pridnestrju in Gorskem Karabahu.
Transnacionalne grožnje – kibernetska varnost, trgovina z ljudmi, orožjem in drogami ter pomoč Afganistanu pri demokratičnem razvoju in oblikovanju varnosti in stabilnosti v regiji - so med izzivi, s katerimi se mora organizacija soočati v sodelovanju z mednarodno skupnostjo. Spoštovanje človekovih pravic, temeljnih svoboščin in delovanje pravne države ostajajo med prednostnimi nalogami. Predsedujoči OVSE, minister Ažubalis, je napovedal svoje osebno angažiranje za svobodo medijev in varnost novinarjev. Med ostalimi nalogami je izpostavil večjo vlogo organizacije pri zagotavljanju energetske varnosti in spodbujanje strpnosti ter nediskriminacije.
Države so program dela, ki ga je predstavilo litvansko predsedstvo, večinoma podprle in zagotovile svojo pripravljenost pri njegovem izvajanju.

 

MZZ Ažubalis na TK po zasedanju Stalnega sveta (foto OVSE)