Stalno predstavništvo RS pri mednarodnih organizacijah na Dunaju /Novice /
01.12.2010  

Začetek vrhunskega zasedanja OVSE

Astana, 1. decembra 2010 - Danes se je pričelo vrhunsko zasedanje Organizacije za varnost in sodelovanje v Evropi (OVSE). Vrha se udeležujejo visoki predstavniki vseh 56 sodelujočih držav in partnerjev. Med drugim ruski predsednik Medvedjev, ameriška državna sekretarska Clintonova, nemška kanclerka Merklova, predsednik Evropskega sveta Van Rompuy, generalni sekretar OZN Ban Ki-moon in mnogi drugi predsedniki držav in vlad.
Slovensko delegacijo vodi predsednik Republike Slovenije dr. Danilo Türk, iz Ministrstva za zunanje zadeve pa ga spremlja veleposlanik Andrej Benedejčič, generalni direktor za globalne zadeve in politično multilateralo. Ob robu Vrha je predvidenih več bilateralnih srečanj.
 
Srečanje voditeljev je odprl predsednik Kazahstana N. Nazarbayev, ki je spomnil na pretekle prelomnice v zgodovini organizacije in države pozval, da nadaljuje skupno pot v varno prihodnost za vse. Poudaril je pomen zasedanja, ki tokrat prvič poteka v Osrednji Aziji. Vrh je priložnost za OVSE, da definira svojo vlogo v sistemu globalne varnosti, je poudaril in dodal, da je najpomembnejša naloga organizacije, da razreši nasprotja in okrepi zaupanje med državami s ciljem oblikovanja evroatlantske in evroazijske varnostne skupnosti.

To je že sedmo vrhunsko zasedanje OVSE, vendar prvo po enajstih letih od zadnjega Vrha OVSE v Carigradu. Na Vrhu v Astani se bodo voditelji sodelujočih držav te največje regionalne varnostne organizacije posvetili vprašanju dosedanjega izpolnjevanja sprejetih zavez in nalogam, ki čakajo OVSE v prihodnje. V tem smislu Vrh predstavlja pomembno vzpodbudo za delo OVSE, ki se sooča z novimi izzivi na vseh treh dimenzijah svojega delovanja: politično-vojaški, ekonomsko-okoljski in človekovi.
 
Pred Vrhom OVSE so se že zvrstile tri pregledne konference, na katerih so sodelujoče države med 30. septembrom in 8. oktobrom v Varšavi pregledale implementacije OVSE zavez na področju človekove dimenzije, predvsem temeljnih svoboščin, vladavini prava, strpnosti in nediskriminaciji, kakor tudi demokratičnih institucij. Med 18. in 26. oktobrom so na Dunaju pregledale implementacijo zavez na področju politično-vojaške in ekonomsko-okoljske dimenzije ter pregledale aktivnosti OVSE institucij.  V dneh pred Vrhom pa so med 26. in 28. novembrom v Astani ponovno pregledale implementacijo zavez na področju človekove dimenzije s poudarkom na svobodi medijev, nestrpnosti zoper migrante ter  trgovini z otroki.

Podrobnejše informacije o Vrhunskem zasedanju so na spletni strani http://summit2010.osce.org/.

Voditelji držav OVSE na Vrhu (foto OVSE)

Slovenski predsednik Türk in predsednik Kazahstana Nazarbayev (foto: S. Gruden/STA)

Palača neodvisnosti gosti Vrh OVSE (foto OVSE)