Stalno predstavništvo RS pri mednarodnih organizacijah na Dunaju /Novice /
29.11.2010  

OVSE uspešno zaključil pregled uresničevanja zavez organizacije

Astana, 28. novembra 2010 - V Astani se je končal še zadnji, tretji del pregledne konference OVSE, pred tem so države na konferencah v Varšavi in na Dunaju že razpravljale o uresničevanju zavez organizacije na vojaško-politični, ekonomsko-okoljski in človekovi dimenziji. Pregledno konferenco je zaključil namestnik zunanjega ministra Kazahstana Konstantin Zhigalov. V Astani se v teh dneh nadaljuje dogovarjanje besedila zaključnega dokumenta, ki ga bodo potrdili voditelji držav OVSE na Vrhu konec tedna.  

Konference v Astani so se udeležili številni predstavniki držav, mednarodnih in nevladnih organizacij. Med slednjimi so prevladovali predstavniki civilne družbe v Kazahstanu, ki so kritično ocenjevali položaj na področju človekovih pravic v državi.

V središču razprave so bili  svoboda medijev, nestrpnost do migrantov in boj proti trgovini z otroki, istočasno je potekal civilni forum za predstavnike nevladnih organizacij.  Zlasti polemična je bila razprava o svobodi medijev. Nevladne organizacije so poudarjale številne kršitve držav, med njimi blokado spletnih strani, prenehanje izdaje opozicijskih časopisov ter aretacije novinarjev, kritičnih do vlade. Posebna predstavnica OVSE, Dunja Mijatović, se je zavzela za zaščito svobodo medijev in novinarjev ter uresničevanje zavez organizacije na tem področju.   

V razpravi o nestrpnosti do migrantov so predstavniki različnih držav pozivali k humani obravnavi migrantov in izobraževanju o strpnosti, da bi omejili oziroma preprečili  nadaljevanje negativnih rasističnih in neofašističnih izgredov.

Zaradi dejstva, da so žrtve trgovine z ljudmi pogosto tudi otroci, morajo države le-te zavarovati  in pri tem dosledno upoštevati njihove interese, je bilo poudarjeno na zaključnem delu pregledne konference OVSE.  

 

Pregledna konferenca OVSE v Astani