Stalno predstavništvo RS pri mednarodnih organizacijah na Dunaju /Novice /
21.10.2010  

Slovenija sodeluje na pregledni konferenci OVSE na Dunaju

Dunaj, 20. oktobra 2010 – Na Dunaju poteka drugi del pregledne konference OVSE pred Vrhom v Astani. Tokrat je v središču razprave pregled uresničevanja zavez na politično-vojaški in ekonomsko-okoljski dimenziji. Slovenija v razpravi dejavno sodeluje.

Udeleženci konference razpravljajo o globalnih izzivih varnosti, kot so terorizem, trgovina z ljudmi in drogami, varnostih grožnjah, ki prihajajo iz Afganistana, prenovi mehanizmov OVSE za zgodnje opozarjanje, preprečevanje konfliktov in krizno upravljanje ter o nadzoru nad oborožitvijo. Na področju ekonomske in okoljske dimenzije poteka razprava o vlogi OVSE pri zagotavljanju energetske varnosti, upravljanju z migracijami, prizadevanjem za dobro upravljanje, boju proti korupciji in organiziranemu kriminalu ter pri okoljskih grožnjah varnosti in zagotavljanju trajnostnega razvoja.

Slovenija se je oglasila v razpravi o migracijah, v kateri je poudarila potrebo po celostni  obravnavi omenjenega fenomena v današnjih razmerah gospodarske krize, ki je posebej prizadela tudi migrante in njihove družine, ter okoljskih sprememb, ki spodbujajo migracije. Spomnila je, da je Slovenija temo o migracijah in integraciji postavila v središče med svojim predsedovanjem OVSE, in predstavila prizadevanja države na tem področju. Zavzela se je za nadaljnjo aktivno vlogo OVSE pri soočanju z migracijami, ki imajo lahko negativne posledice za varnost in stabilnost v regiji.

Na zasedanju o okoljskih izzivih varnosti in zagotavljanju trajnostnega razvoja v okviru pregledne konference bo vodja Sektorja za globalne izzive na Ministrstvu za zunanje zadeve Ana Novak nastopila med uvodničarji.

Izjava Ane Novak v imenu Republike Slovenije

Podrobnejše informacije so na voljo na spletni strani: www.osce.org/item/47187.html