Stalno predstavništvo RS pri mednarodnih organizacijah na Dunaju /Novice /
30.09.2010  

Pred Vrhom OVSE v Astani: Slovenija dejavna na preglednih konferencah

Varšava, 30. septembra 2010 – V Varšavi se je začela Pregledna konferenca OVSE, ki je uvod v zasedanja pred Vrhom OVSE v začetku decembra v Astani. Na zasedanju v Varšavi bo v središču človekova dimenzija, sredi oktobra pa bosta na Dunaju potekali pregledni konferenci politično-vojaške in ekonomsko-okoljske dimenzije.

Na omenjenih konferencah bodo sodelujoče države pregledale izvajanje zavez OVSE in razpravljale o njihovem prihodnjem uresničevanju z namenom boljšega delovanja organizacije in učinkovitejšega soočanja z varnostnimi izzivi in grožnjami. Pod drobnogledom bodo vsa področja, kjer ima OVSE mandat za delovanje: boj proti terorizmu, organiziranemu kriminalu, trgovini z ljudmi, nadzor nad orožjem, zgodnje opozarjanje, preprečevanje konfliktov in pokonfliktna obnova, dobro upravljanje in boj proti korupciji, energetska varnost, migracije, okoljska varnost, človekove pravice, svoboda medijev, delovanje pravne države, boj proti nestrpnosti in diskriminaciji.

Na omenjenih zasedanjih bo s svojimi prispevki o različnih temah (izobraževanje o človekovih pravicah, integracija Romov, pravice narodnostnih manjšin, svoboda medijev, pravni položaj OVSE, migracije, izzivi okoljske varnosti) dejavno sodelovala tudi Slovenija.