Stalno predstavništvo RS pri mednarodnih organizacijah na Dunaju /Novice /
22.09.2010  

VP Geržina nastopil na Generalni konferenci IAEA

Dunaj, 22. septembra 2010 - V okviru 54. Generalne konference Mednarodne agencije za jedrsko energijo (IAEA), ki poteka na Dunaju, je v današnji splošni razpravi nastopil vodja slovenske delegacije veleposlanik Aleksander Geržina.


Nagovor veleposlanika Geržine

V govoru je predstavil sodelovanje Slovenije z IAEA na različnih področjih, nekatera med njimi je kot prednostne naloge poudaril tudi generalni direktor IAEA Amano. Slovenski strokovnjaki z Inštituta za onkologijo so zelo dejavni v programu IAEA za terapijo raka. V prizadevanjih Ministrstva za zunanje zadeve za zeleno diplomacijo in ekologijo je VP Geržina omenil sodelovanje slovenskega geološkega inštituta v programu IWAVE, katerega cilj je boljši dostop do pitnih voda. Strokovnjaki Uprave RS za jedrsko varnost so dejavni v programih tehničnega sodelovanja, kjer gostijo in sodelujejo na številnih delavnicah in seminarjih, izobražujemo pa tudi  strokovnjake držav v razvoju. Glede na slovenske zunanje politične prioritete smo na področju tehničnega sodelovanja zelo aktivni na Zahodnem Balkanu. Slovenija si posebej prizadeva za varnost jedrske elektrarne Krško, ki zagotavlja kar 40% energije. Njeno delovanje se bo tako lahko podaljšalo za 20 let. Država tudi v prihodnje med energetskimi viri načrtuje uporabo jedrske energije.

VP Geržina je pozval h krepitvi izvajanja sporazumov o varovanju jedrskega materiala (»safeguard agreements«), omenjeni sporazumi bi namreč morali postati univerzalni standard za preverjanje.

Nagovor veleposlanika Geržine