Stalno predstavništvo RS pri mednarodnih organizacijah na Dunaju /Novice /
30.07.2010  

Vrh OVSE 1. in 2. decembra v Astani

Dunaj, 29. julija 2010 -  Stalni svet OVSE je potrdil dogovor z ministrskega zasedanja v Almatiju, da bo Vrh OVSE potekal 1. in 2. decembra v Astani. Srečanje voditeljev držav in predsednikov vlad držav OVSE bo prvo po enajstih letih, ko so se le-ti zbrali v Istanbulu (1999).
Cilj zasedanja je dogovor držav o močnejši vlogi OVSE, da se bo lahko organizacija učinkovito soočala z najnovejšimi varnostnimi grožnjami ter prilagoditi njeno delovanje aktualnim izzivom varnosti in stabilnosti v regiji. Na Vrhu naj bi sprejeli politično deklaracijo in akcijski načrt, ki bosta določala prednostne naloge in njihovo uresničevanje.
Pred zasedanjem v Astani bodo potekale pregledne konference na vseh treh dimenzijah, na katerih bodo države razpravljale o izvajanju zavez in mehanizmov OVSE.
Tokratni Vrh bo sedmi v zgodovini delovanja organizacije – pred tem so srečanja na najvišji ravni potekala v Helsinkih (1975, 1992), Parizu (1990), Budimpešti (1994), Lizboni (1996) in Istanbulu (1999). Na njem bodo zaznamovali tudi 35-obletnico sprejetja Helsinške sklepne listine, temeljnega dokumenta OVSE.

Astana (glavno mesto Kazahstana)