Stalno predstavništvo RS pri mednarodnih organizacijah na Dunaju /Novice /
20.06.2010  

Zavezništvo OVSE o boju zoper trgovino z ljudmi

Dunaj, 17. in 18. junija 2010 – Na Dunaju je potekala tradicionalna konferenca OVSE zavezništva v boju zoper trgovino z ljudmi, na kateri so udeleženci – predstavniki držav, mednarodnih in nevladnih organizacij, razpravljali o  trgovini z namenom delovnega izkoriščanja v okviru t.i. domačega suženjstva ("Trafficking for the Purpose of Domestic Servitude"). Prvič je konferenco vodila nova OVSE predstavnica za boj zoper trgovino z ljudmi Italijanka Maria G. Giammarinaro.
V razpravi je bilo med drugim poudarjeno izkoriščanje in zloraba predvsem žensk in otrok v domačih gospodinjstvih, ki so pogosto tudi žrtve trgovine z ljudmi. Ta oblika izkoriščanja je ena izmed najbolj prikritih in se dogaja za zaprtimi vrati družin. Da bi se v prihodnosti zajezilo ta pereči pojav moderne družbe, so razpravljavci pozvali k večji zaščiti pravic delavcev v gospodinjstvih na mednarodni in nacionalni ravni, k osveščanju javnosti ter izobraževanju uradnikov, inšpektorjev in organov pregona ter k zagotavljanju pomoči žrtvam tovrstne trgovine, predvsem otrokom, ženskam in migrantom. Posebna pozornost je bila namenjena tudi obravnavi pojava izkoriščanja domačih služabnikov v okviru diplomatskih gospodinjstev.
Slovenijo sta na konferenci zastopali članica Medresorske skupine RS za boj zoper trgovino z ljudmi Klavdija Zajc (MNZ) ter predstavnica Stalnega predstavništva Slovenije pri OVSE Ana Petrič.