Stalno predstavništvo RS pri mednarodnih organizacijah na Dunaju /Novice /
22.05.2010  

Konferenca OVSE in azijskih partnerjev

Seul, 19. maj 2010 - Letošnja redna letna konferenca OVSE in azijskih partnerji pod naslovom Vizija celovitega pristopa k varnostnim vprašanjem je potekala 18. in 19. maja v Seulu (J. Koreja).
Udeleženci konference so razpravljali o varnosti na vseh treh dimenzijah OVSE: o multilateralnem sodelovanju v Severovzhodni Aziji pri zagotavljanju varnosti, o gospodarskem razvoju regije, okoljskih izzivih in spodbujanju dobrega upravljanja ter  o vlogi žensk pri varnosti. Namestnik MZZ Koreje Chun Young-woo je v uvodnem nagovoru največ pozornosti namenil vprašanju varnostih problemov  s Severno Korejo, povezano tudi z zadnjim incidentom potopitve južnokorejske vojaške ladje.
Slovenija je v razpravi o varnostnem sodelovanju predstavila model sodelovanja držav Srednje Azije in Afganistana na področju minske akcije t.i. CAMACC, ki jo v okviru OVSE izvaja Mednarodna ustanova za razminiranje in pomoč žrtvam min (ITF). V imenu Stalnega predstavništva Slovenije pri OVSE se je dogodka udeležil Jernej Cimperšek, ki je ob robu konference opravil pogovore na Ministrstvu za zunanje zadeve Koreje in na razvojni agenciji KOICA o nadaljnji pomoči J. Koreje projektom ITF.