Stalno predstavništvo RS pri mednarodnih organizacijah na Dunaju /Novice /
08.06.2010  

Pregledna konferenca Sporazuma o odprtih zračnih prostorih

Dunaj, 7. junija 2010 - Na Dunaju se je začela 2. pregledna konferenca Sporazuma o odprtih zračnih prostorih (»Open Skies Treaty«). Udeleženci iz 34 držav članic sporazuma, držav opazovalk in mednarodnih organizacij razpravljajo o izvajanju pogodbe ter izzivih v prihodnje.

Na konferenci sodelujejo tudi predstavniki Verifikacijskega centra Slovenske vojske (VERC) in Stalnega predstavništva Slovenije pri OVSE. Sporazum o odprtih zračnih prostorih je poleg Dunajskega dokumenta (DD 99) in Sporazuma o konvencionalnih silah v Evropi (CFE) pomemben del mehanizma za oblikovanje zaupanja in varnosti (CSBM – confidence and security building mechanism), državam pa omogoča, da izvajajo opazovalne prelete nad ozemlji drugih držav članic. Letno opravijo več kot sto preletov, največ na območju Ruske Federacije, nad katero je opravljenih več kot polovica omenjenih preletov. Izzivi pri izvajanju pogodbe so predvsem finančni, udeleženci konference razpravljajo tudi o možnosti uporabe opazovalnih preletov za opazovanje konfliktnih območij, za zagotavljanje zaščite okolja in energetske varnosti.
Slovenija je članica pogodbe od leta 2004, leta 2006 je predsedovala Odboru sporazuma o odprtih zračnih prostorih, ki zaseda na Dunaju.