Stalno predstavništvo RS pri mednarodnih organizacijah na Dunaju /Novice /
07.05.2010  

Direktor ITF Dorijan Maršič nastopil na FSC OVSE

Dunaj, 5. maja 2010 – Na Forumu za varnostno sodelovanje (FSC) je Dorijan Maršič, direktor ITF, predstavil delo ter glavne naloge ustanove za razminiranje.
Predstavitev je sovpadala z aktualnimi vprašanji v središču FSC - s pripravo akcijskega načrta SALW in z razpravo o spremembah Dunajskega dokumenta.  Direktor Maršič je poleg predstavitve razvoja ITF govoril o projektih, ki jih je le-ta že izvajal na Zahodnem Balkanu, Južnem Kavkazu, Osrednji Aziji (CA) ter v ostalih regijah. Po njegovih besedah je ITF v 12 letni zgodovini predvsem na področju jugovzhodne Evrope, največ v Bosni in Hercegovini, s pomočjo držav donatork odstranil približno 50 odstotkov pehotnih min. Strategija ITF bo tudi v prihodnje usmerjena v zmanjševanje humanitarnih in družbeno-ekonomskih groženj, ki so posledica min in eksplozivnih teles, k podpori reformam na področju varnostnega sektorja ter zmanjševanju groženj, ki jih prinašajo izzivi na tem področju. Med glavnimi projekti, ki so že v teku je ustanovitev centra za sodelovanje pri uničevanju min v Osrednji Aziji v Tadžikistanu. D. Maršič pričakuje še tesnejše sodelovanje ITF in OVSE.
Španija je v imenu EU pohvalila uspešno delo ITF ter podprla njegove načrte.  Azerbajdžan se je ITF zahvalil za dosedanjo pomoč ter poudaril problematiko min, s katero se v državi ukvarja ANAMA (agencija za razminiranje), slednji je z izkušnjami pomagal prav ITF. Slovenija se je zahvalila vsem 24-tim državam OVSE, ki so donatorji ITF.