Stalno predstavništvo RS pri mednarodnih organizacijah na Dunaju /Novice /
04.06.2010  

18. Ekonomski in okoljski forum o vprašanjih transporta v regiji OVSE

Praga, 26. maja 2010 - V češkem glavnem mestu je od 24. do 26 maja potekal zaključni del Ekonomskega in okoljskega Foruma (EF) o vprašanjih transporta (»Promoting good governance at border crossings, improving the security of land transportation and facilitating international transport by road and rail in the OSCE region«). Omenjena tema je bila na predlog predsedujočega OVSE Kazahstana v središču 18. EF OVSE, osrednjega dogodka na drugi dimenziji OVSE.
Predstavniki 56-tih držav OVSE, strokovnjaki, predstavniki poslovne in akademske sfere so v razpravi izmenjali izkušnje o največjih ovirah v cestnem in železniškem prometu v regiji OVSE. Med največjimi izzivi so varnostni, povezani s trgovino z ljudmi, drogami, terorizmom in varovanjem okolja. OVSE se zavzema za dobro upravljanje in boj proti korupciji pri prehodih meja, izvajanje mednarodnih konvencij, ter krepitev regionalnega sodelovanja, zlasti sodelovanja z Afganistanom, ki predstavlja eno največjih varnostnih groženj v regiji Osrednje Azije (CA). Omenjena tema je posebej zanimiva za kopenske države brez izhoda na odprto morje, med katerimi so tudi države CA - to je bil tudi eden najpomembnejših razlogov, da je Kazahstan o izzivih transporta predlagal razpravo v OVSE.
Pred zaključnim delom EF sta potekali pripravljalni konferenci v Astani in Minsku ter prvi del EF na Dunaju. V imenu Stalnega predstavništva Slovenije pri OVSE je na EF sodelovala Metka Lajnšček.

EEF v Pragi (foto OVSE)