Stalno predstavništvo RS pri mednarodnih organizacijah na Dunaju /Novice /
21.03.2009  

Druga pripravljalna konferenca o migracijah

Tirana, 16. in 17. marca 2009 - V Tirani je potekala druga pripravljalna konferenca o migracijah v okviru 17. Ekonomsko-okoljskega Foruma (»Migration management and its linkages with economic, social and environmental policies to the benefit of stability and security in the OSCE region«).

Predstavniki sodelujočih držav, mednarodnih organizacij, nevladnih organizacij, akademske in poslovne sfere, so razpravljali o vplivu migracij na gospodarski razvoj, o socialni politiki na tem področju in okoljskih spremembah, ki sprožajo migracije. Udeležence je uvodoma pozdravil albanski minister za notranje zadeve Bujar Nishani in poudaril pomen teme za Albanijo, ki je z 700 tisoč migranti država izvora. V razpravi je bilo med drugim poudarjeno učinkovito upravljanje z migracijami, ki spodbuja legalne migracije, pomaga pri izboljšanju življenjskega standarda migrantov ter ima pozitivne socialne in ekonomske posledice v državah prejemnicah, pošiljateljicah in tranzitnih državah. Istočasno se na ta način zmanjšujejo nelegalne migracije in trgovina z ljudmi. S tega vidika je pomemben skupen nadzor meja in oblikovanje široke baze podatkov.

Med najnovejšimi dejavniki vpliva na migracije sta svetovna finančna kriza in podnebne spremembe. Koordinator ekonomskih in okoljskih dejavnosti Goran Svilanović je spomnil na dogovor sodelujočih držav OVSE, da bodo krepile gospodarsko, socialno in politično povezovanje v regiji v dobro skupne varnosti. To vključuje tudi področje migracij, zaščito migrantov, njihove koristi in ugodnosti ter spodbujanje sodelovanja med državami. Med pomembnimi nalogami je ozaveščanje prebivalstva pred naraščanjem diskriminacije in nestrpnosti do migrantov ter prepričevanje javnosti, da so migranti postali del globalnega okolja, ki prispevajo k gospodarski rasti ter socialnemu razvoju. Na konferenci je aktivno sodelovala tudi Slovenija. Vodja oddelka za OVSE in Svet Evrope na MZZ Damjan Bergant je predstavil politiko in ukrepe države pri upravljanju z migracijami.