Stalno predstavništvo RS pri mednarodnih organizacijah na Dunaju /Novice /
06.12.2019  

Zaključek srečanja zunanjih ministrov OVSE v Bratislavi

V Bratislavi se je 6. decembra 2019 zaključilo 26. zasedanje Ministrskega sveta Organizacije za varnost in sodelovanje v Evropi, ki je predstavljalo sklepno dejanje slovaškega predsedovanja organizaciji v letu 2019. Slovensko delegacijo je vodil minister za zunanje zadeve dr. Miro Cerar.

V okviru Ministrskega sveta je bila soglasno sprejeta odločitev o predsedujočih organizaciji v letih 2021 (Švedska) in 2022 (Poljska), kar zagotavlja mero stabilnosti za naslednja tri leta. Sprejete so bile tudi skupna izjava ministrov o pogajanjih glede Pridnjestrja, odločitev o preimenovanju kontaktnih skupin za sodelovanje s sredozemskimi in azijskimi partnerji in odločitev o datumu in kraju zasedanja naslednjega Ministrskega sveta OVSE (Tirana, 4.-5. december 2020). V okviru politično-vojaške dimenzije sta bili sprejeti dve spominski deklaraciji, in sicer o 25. obletnici OVSE kodeksa ravnanja o politično-vojaških vidikih varnosti in o 15. obletnici resolucije VS OZN 1540.
 
Na zaključnem zasedanju Ministrskega sveta OVSE sta udeležence nagovorila minister za zunanje zadeve Slovaške Miroslav Lajčak in Predsednik vlade Albanije Edi Rama. Predsedovanje OVSE bo namreč z začetkom prihodnjega leta prevzela Albanija, ki bo naslednje, 27. zasedanje Ministrskega sveta OVSE, gostila 4. in 5. decembra 2020 v Tirani.