Stalno predstavništvo RS pri mednarodnih organizacijah na Dunaju /Novice /
04.11.2019  

Državni sekretar Cantarutti potrdil nadaljnjo podporo Slovenije aktivnostim UNIDO

Abu Dhabi, 4. november - Danes se je državni sekretar na Ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo, Aleš Cantarutti, srečal z generalnim direktorjem Organizacije OZN za industrijski razvoj (UNIDO), Li Yongom. Do srečanja je prišlo v okviru udeležbe državnega sekretarja na 18. zasedanju Generalne konference UNIDO, ki poteka v Abu Dhabiju med 3. in 7. novembrom 2019.

 

Državni sekretar Cantarutti se je sogovorniku zahvalil za zelo dobro so-organizacijo zasedanja Generalne konference skupaj z gostitelji Združenimi arabskimi emirati, katere zaključki bodo pomembno prispevali k nadaljnji krepitvi aktivnosti UNIDO na področju promocije industrijskega razvoja za uresničevanje izkoreninjanja revščine, vključujoče globalizacije ter okoljske trajnosti.

Generalni direktor UNIDO je izpostavil, da Slovenijo obravnava kot eno od ključnih strateških partneric UNIDO. S svojimi finančnimi prispevki na prebivalca ostaja ena od največjih donatoric organizacije. V tem kontekstu je posebej izpostavil, da jo v svojih stikih s potencialnimi donatoricami večkrat uporablja kot zgled uspešne članice UNIDO.

Državni sekretar Cantarutti je povedal, da slovenska stran ceni dolgoletno sodelovanje z UNIDO ter potrdil nadaljnjo slovensko podporo organizaciji, tudi skozi njeno članstvo v Odboru za industrijski razvoj v obdobju 2019-2023. Potrdil je tudi, da namerava slovenska stran v luči nadaljnje poglobitve sodelovanja podpreti aktivnosti UNIDO skozi nove projekte na področju dvigovanja konkurenčnosti podjetništva v državah Evropske soseščine.

Sogovornika je seznanil, da bo Slovenija v drugi polovici leta 2021 prevzela predsedovanje Svetu EU, ki predstavlja priložnost za poglobitev sodelovanja na področju robotizacije, umetne inteligence in veriženja podatkovnih blokov (blockchain), saj bodo slednje med ključnimi prioritetami slovenskega predsedstva. V tem kontekstu je kot novo potencialno področje sodelovanja med Slovenijo in UNIDO izpostavil Družbo 5.0, ki kot taka predstavlja priložnost za tehnološki preboj in prilagoditev teh tehnologij za njihovo uporabo s strani širše javnosti.

Državni sekretar Cantarutti je danes nastopil tudi v okviru splošne razprave Generalne konference UNIDO in predstavil glavna področja sodelovanja Slovenije z UNIDO, prav tako slovenske dosežke na področju razvoja vrednostnih verig na devetih specializiranih področjih ter njene ključne aktivnosti pri prehodu v krožno gospodarstvo. Izpostavil je, da slovenska stran omenjene izkušnje lahko deli skozi UNIDO z ostalim državami s ciljem krepitve njihovih gospodarstev, konkurenčnosti ter odgovornega upravljanja z naravnimi viri.

Državni sekretar Cantarutti se bo danes srečal še s Suhail Al Mazroueijem, ministrom za energijo in industrijo Združenih arabskih emiratov ter predsedujočim 18. zasedanja Generalne konference UNIDO.