Stalno predstavništvo RS pri mednarodnih organizacijah na Dunaju /Novice /
02.12.2016  

Srečanje ministrice Majcen z generalnim direktorjem IAEA Amanom

Dunaj, 5. december 2016 – Danes se je ministrica za okolje in prostor Irena Majcen srečala z generalnim direktorjem Mednarodne agencije za atomsko energijo (IAEA) Yukiyo Amanom.  Do srečanja je prišlo v okviru udeležbe ministrice Majcen na Mednarodni konferenci o jedrskem varovanju, ki poteka na Dunaju od 5. do 9. decembra 2016.

Ministrica Majcen se je generalnemu direktorju Amanu zahvalila za zelo dobro organizacijo konference o jedrskem varovanju, katere zaključki bodo pomembno prispevali k prihodnjim ukrepom in aktivnostim za krepitev tega izredno pomembnega področja.

Ministrica je sogovorniku predstavila nacionalne aktivnosti na področju jedrskega varovanja, kjer je posebej omenila redna koordinacijska srečanja ključnih institucij v Sloveniji pristojnih za področje jedrskega varovanja ter redna usposabljanja in vaje pripadnikov slovenske policije z namenom krepitve njihove pripravljenosti na morebitni izredni dogodek.

Sogovorniku je zagotovila nadaljnjo podporo Slovenije delu IAEA, tudi skozi njeno članstvo v Svetu guvernerjev IAEA. Kot ena izmed držav z jedrskim reaktorjem bo Slovenija v času svojega dvoletnega članstva v Svetu guvernerjev prioritetno pozornost namenjala jedrski energiji, krepitvi področja jedrske varnosti ter tehničnemu sodelovanju.

V nadaljevanju sta sogovornika izmenjala poglede tudi na nekatera aktualna vprašanja, vključno z iranskim jedrskim programom. Spregovorila sta tudi o postopku imenovanja novega generalnega direktorja, pri čemer je ministrica Majcen potrdila podporo Slovenije njegovi ponovni kandidaturi za položaj generalnega direktorja IAEA. Na koncu je generalnega direktorja Amana povabila na Blejski strateški forum, ki bo potekal 4. in 5. septembra 2017 v Sloveniji.

Sicer si je ministrica Majcen v okviru obiska ogledala tudi Mednarodni podatkovni center, ki deluje v okviru Organizacije pogodbe o celoviti prepovedi jedrskih poskusov (CTBTO). Namenjen je zbiranju, obdelovanju in analiziranju podatkov iz 337 merilnih postaj po svetu, ki jih ima organizacija nameščene za odkrivanje morebitnih jedrskih eksplozij.