Stalno predstavni┼ítvo RS pri mednarodnih organizacijah na Dunaju /Novice /
17.09.2018  

Za─Źetek 62. zasedanja Generalne konference IAEA

Dunaj, 17. september 2018 ÔÇô Danes se je za─Źelo 62. zasedanje Generalne konference mednarodne agencije za jedrsko energijo (IAEA). Delegacijo Slovenije na Generalni konferenci vodi veleposlanik Andrej Benedej─Źi─Ź, udele┼żujeta pa se jo tudi direktor Uprave RS za jedrsko varnost dr. Andrej Stritar in direktor Agencije za radioaktivne odpadke mag. Sandi Vir┼íek.

Dr┼żave ─Źlanice IAEA bodo v okviru celotedenskega zasedanja Generalne konference obravnavale poro─Źila o jedrski varnosti, jedrskem varovanju, jedrski tehnologiji, aktivnostih na podro─Źju tehni─Źnega sodelovanja, o izvajanju sporazumov o nadzornih ukrepih, izvajanju NPT sporazuma o nadzornih ukrepih v Demokrati─Źni ljudski republiki Koreji ter izvajanju IAEA nadzornih ukrepov na Bli┼żnjem vzhodu. Generalna konferenca bo na zasedanju potrdila tudi prora─Źun IAEA za leto 2019. V okviru splo┼íne razprave bo sodelovala tudi Republika Slovenija.

Na dnevnem redu Generalne konference bodo tudi volitve v Svet guvernerjev IAEA za obdobje 2018-2020. Slovenija, ki je bila leta 2016 izvoljena za ─Źlanico 35-─Źlanskega Sveta guvernerjev IAEA za obdobje dveh let bo po koncu tega zasedanja Generalne konference zaklju─Źila svoj mandat v njem, kjer jo je zastopal veleposlanik Benedej─Źi─Ź, v tem letu tudi v funkciji podpredsedujo─Źega tega klju─Źnega organa IAEA.

Vzporedno z zasedanjem Generalne konference bo 18. in 19. septembra potekalo zasedanje znanstvenega foruma. Glavna tema leto┼ínjega zasedanja bo " Uporaba jedrske tehnologije pri bla┼żenju, spremljanju in prilagajanju podnebnim spremembam." Zasedanje Generalne konference IAEA se bo zaklju─Źilo 21. septembra, ko bo na dnevnem redu sprejem resolucij in odlo─Źitev o tematikah obravnavanih na leto┼ínji konferenci.