Stalno predstavni┼ítvo RS pri mednarodnih organizacijah na Dunaju /Novice /
09.07.2019  

Neformalni ministerial OVSE v Visokih Tatrah

Visoke Tatre, 9. julij 2019 ÔÇô Danes je na Slova┼íkem potekalo neformalno zasedanje zunanjih ministrov sodelujo─Źih dr┼żav v OVSE. Gre za tretje tak┼íno sre─Źanje po prvem v Potsdamu leta 2016, v ─Źasu nem┼íkega predsedovanja OVSE, in v Mauerbachu leta 2017, v ─Źasu avstrijskega predsedovanja OVSE. Tako kot ob prej┼ínjih prilo┼żnostih je bilo tudi tukaj┼ínje sre─Źanje, letos pod slova┼íkim predsedovanjem OVSE, posve─Źeno neposredni izmenjavi mnenj o stanju v OVSE regiji s poudarkom na trenutnih izzivih in mo┼żnih re┼íitvah.

V svojih nastopih so se predstavniki sodelujo─Źih dr┼żav OVSE osredoto─Źili na krizo v in okoli Ukrajine, kot tudi druge zamrznjene konflikte. Prav tako je bil pozornosti dele┼żen strukturirani dialog o izzivih na podro─Źju varnosti v OVSE regiji, pri ─Źemer je bilo izpostavljeno, da gre za pomemben proces, ki se mora nadaljevati tudi v prihodnje. To stali┼í─Źe je podprla tudi slovenska stran, ki jo je na sre─Źanju zastopal veleposlanik Andrej Benedej─Źi─Ź, stalni predstavnik Slovenije pri OVSE, ki je ob tem izpostavil tudi pomen OVSE kot platforme za stalni dialog med vzhodom in zahodom, ki je posebej pomemben ob pove─Źanih napetostih v sedanjem obdobju v evroatlantskem obmo─Źju.

Navzo─Źe so nagovorili tudi generalni sekretar OVSE Thomas Greminger in vodje treh avtonomnih in┼ítitucij OVSE, in sicer predstavnik za svobodo medijev, visoki komisar za narodne manj┼íine ter direktorica Urada za demokrati─Źne institucije in ─Źlovekove pravice. Generalni sekretar OVSE je v svojem nastopu kot trende, na katere mora biti organizacija pozorna v prihodnje, izpostavil povezavo med okoljem in varnostjo, vpliv tehnologije na varnost ter vpliv Azije na obmo─Źje OVSE. Kot tri pomembne pristope k pove─Źanju relativne te┼że organizacije je poudaril okrepljeno sodelovanje z OZN, saj je OVSE najve─Źja regionalna varnostna organizacija po 8. poglavju Ustanovne listine OZN, poglabljanje stikov z EU, kot tudi krepitev stikov z drugimi regionalnimi varnostnimi organizacijami, kot so NATO, Organizacija pogodbe o kolektivni varnosti (CSTO) in ┼áanghajska organizacija za sodelovanje.

Kot tak┼íen dogodek predstavlja pomemben in sestavni del priprav na formalno sre─Źanje ministrov za zunanje zadeve OVSE, ki bo potekalo 5. in 6. decembra v Bratislavi.