Stalno predstavni┼ítvo RS pri mednarodnih organizacijah na Dunaju /OZN in druge mednarodne organizacije /UNIDO /

Organizacija Zdru┼żenih narodov za industrijski razvoj

Organizacija ZN za industrijski razvoj (UNIDO) je bila ustanovljena leta 1966, Agencija OZN pa uradno postala po predaji ratifikacijskih listin GS OZN s strani 80 dr┼żav, leta 1985. UNIDO je specializirana agencija, ki si prizadeva za trajnostni industrijski razvoj v razvijajo─Źih dr┼żavah in gospodarstvih v tranziciji. Ta naj bi pripomogel pri re┼íevanju te┼żav, ki jih povzro─Źata rev┼í─Źina in globalizacija.

Je tudi tehni─Źna agencija za sodelovanje, ki nudi tehni─Źno podporo in izvaja projekte. Izvaja programe na treh podro─Źjih: zelena industrija, energija in klimatske spremembe ter kmetijsko podjetni┼ítvo, ki stremijo k vzpostavitvi konkuren─Źnega gospodarstva, produktivnega zaposlovanja in zagotavljanju ─Źistega okolja. Vodenje organizacije je z 28. junijem 2013 prevzel Li Yong (Kitajska). 

Slovenija, ki je postala ─Źlanica 11. junija 1992, vlaga sredstva v ┼ítevilne projekte, s pomo─Źjo katerih pomaga dose─Źi cilje UNIDA v razvijajo─Źih dr┼żavah. Preko teh projektov ponuja prilo┼żnosti tudi slovenskim podjetjem, ki se imajo mo┼żnost prijavljati na razpise projektov UNIDO.

www.unido.org