Stalno predstavništvo RS pri mednarodnih organizacijah na Dunaju /OZN in druge mednarodne organizacije /UNIDO /

Organizacija Združenih narodov za industrijski razvoj

Organizacija ZN za industrijski razvoj (UNIDO) je bila ustanovljena leta 1966, Agencija OZN pa uradno postala po predaji ratifikacijskih listin GS OZN s strani 80 držav, leta 1985. UNIDO je specializirana agencija, ki si prizadeva za trajnostni industrijski razvoj v razvijajočih državah in gospodarstvih v tranziciji. Ta naj bi pripomogel pri reševanju težav, ki jih povzročata revščina in globalizacija.

Je tudi tehnična agencija za sodelovanje, ki nudi tehnično podporo in izvaja projekte. Izvaja programe na treh področjih: zelena industrija, energija in klimatske spremembe ter kmetijsko podjetništvo, ki stremijo k vzpostavitvi konkurenčnega gospodarstva, produktivnega zaposlovanja in zagotavljanju čistega okolja. Vodenje organizacije je z 28. junijem 2013 prevzel Li Yong (Kitajska). 

Slovenija, ki je postala članica 11. junija 1992, vlaga sredstva v številne projekte, s pomočjo katerih pomaga doseči cilje UNIDA v razvijajočih državah. Preko teh projektov ponuja priložnosti tudi slovenskim podjetjem, ki se imajo možnost prijavljati na razpise projektov UNIDO.

www.unido.org