Stalno predstavni┼ítvo RS pri mednarodnih organizacijah na Dunaju /OZN in druge mednarodne organizacije /UNODC /

Urad Zdru┼żenih narodov za droge in kriminal

Urad Zdru┼żenih narodov za droge in kriminal (UNODC) je bil ustanovljen z namenom boja proti prepovedanim drogam ter mednarodnemu kriminalu in terorizmu. Nastal  je leta 1997  z zdru┼żitvijo Mednarodnega programa za nadzor nad drogami (UNDCP) in Centra za prepre─Źevanje kriminala (CICP). Poleg sede┼ża na Dunaju ima ┼íe ┼ítevilne terenske pisarne po vsem svetu, kjer s proaktivnimi, usmerjenimi in u─Źinkovitimi iniciativami na nacionalni, regionalni ali mednacionalni ravni prispeva k ve─Źji varnosti ljudi po svetu.

Za vsa ta podro─Źja in obmo─Źja razvija UNODC programe, s katerimi sku┼ía zmanj┼íati mo┼żnost razvoja kriminalnih aktivnosti. Poleg raziskav in ekspertize pri iskanju novih orodij in virov za prepre─Źevanje kriminala, trgovanja in terorizma, nudi UNODC tudi svetovanje in pomo─Ź na podro─Źjih varnosti, zakonodaje, standardizacije, postavitve norm itd. Izvr┼íni direktor UNODC je Yury Fedotov, ki je tudi generalni direktor UNOV in namestnik GS OZN.

Slovenija je ─Źlanica obeh konvencij v okviru UNODC, in sicer Konvencije o boju proti kriminalu (UNTOC) od maja 2004 ter Konvencije proti korupciji (UNCAC) od aprila 2008. ─îlanica  Komisije ZN za droge (CND) ter Komisije ZN za prepre─Źevanje kriminala in kazensko pravo (CCPCJ) Slovenija trenutno ni, vendar pa spremlja njihovo delo. Pomo─Ź dr┼żavam pri pripravi ustrezne nacionalne zakonodaje in uveljavljanju univerzalnih instrumentov na podro─Źju boja proti terorizmu nudi oddelek za boj proti terorizmu (Terrorism Prevention Branch - TPB). Na slovenski strani so za  sodelovanje z UNODC pristojni ┼ítevilni resorji: Ministrstvo za zdravje, Ministrstvo za notranje zadeve, Policija, Ministrstvo za pravosodje in Komisija za prepre─Źevanje korupcije.

Ve─Ź: www.unodc.org